sobota, 25 października 2014

OPUNTIA DILLENII


Ten niski, mocno rozgałęziający się kaktus może osiągać 3 m średnicy i tworzyć duży, solidny pień. Poszczególne człony są owalne, długości ok. 40 cm, szerokości 4 cm, jasnozielone. Liczba cierni wyrastająca z każdej areoli jest różna, choć zazwyczaj nie przekracza 10. Glochidy są bardzo cienkie i zakrzywione. Ten wyjątkowy kaktus ma cytrynowożółte lub czerwonawe kwiaty, a dojrzałe owoce są czerwone i gęsto pokryte glochidami.


Teraz trudno ustalić, skąd pochodzi ten gatunek, gdyż rośnie na wschodnim wybrzeżu Stanów Zjednoczonych, na Bermudach i Kubie. Występuje tż w środowisku naturalnym w południowych Indiach, a nawet w Australii, dokąd został sprowadzony. Ze względu na rozmiary, niezbyt często można go spotkać w kolekcjach, jednak uprawa jest łatwa. Oddzielone człony łatwo się ukorzeniają a rośliny dobrze znoszą niektóre błędy hodowcy. Niestety w chłodnym klimacie kwiaty pojawiają się po wielu latach. 
Źródło: Rudolf Subik, Libor Kunte "Encyklopedia Kaktusów"

Źródło: Grafika Google

1l spirytusu,
2l wody,
450 – 500g cukru (fruktozy) – istnieją przepisy nawet do 800g cukru,
18 czerwonych owoców opuncji (ja użyłam też żółtych),
laskę wanilii (ja nie dodałam).
WYKONANIE :
Owoce opuncji przekrajamy na pół i wykrajamy miąższ małą łyżeczką.
Uwaga : czynność tą najlepiej wykonywać w rękawiczkach, ponieważ opuncjama maluśkie, cienkie i często niewidoczne kolce!!
Miąższ z owoców (i wanilię) zgniatamy i zalewamy alkoholem i pozostawiamy na 7 dni.
Po 7 dniach odcedzamy miąższ. Gotujemy wodę z cukrem, studzimy i mieszamy z alkoholem.
Pozostaje nam ponalewanie do butelek i czekanie nastepnych 21 dni do pierwszego spożycia.
Po 21 dniach próbujemy. 
Źródło: http://qchnia.wordpress.com/2008/09/28/likier-z-opuncji/

Na wesoło :)
Świetny gadżet na telefon dla prawdziwego miłośnika kaktusów :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz